Hűség és állatok

>> 2007. május 31.

A mandarinréce 41-51 cmre nő meg. Szárazföldi és vízi növényeket, kisebb halakat fogyaszt. Sűrű erdővel körülvett tavakon, mocsarakban és lápokban él. A párok sok évig együtt maradnak, ezért nevezik őket hűségeseknek. Fészküket rendszerint fák odvába rakják. A hímnek különlegesen szép tollazata van.

A bütykös hattyú Európában és Nyugat-Ázsiában él, vizes helyeken. Tiszta fehér a tollazata. Szeme barna, csőre vörös. Azért hivják bütykösnek, mert a van egy fekete bütyök a csőrén. Úszás közben a nyakát “S” alakban tarja, csőre lefele irányul. A hűség példaképei. 34-38 napig költenek, majd a pár a fiókákat a hátára veszi.

A kutyák hiresek a hűségükről. Az eszkimókutya rendkivül hűséges a gazdájához. Emellett rendkivüli emlékezőtehetsége van, különösen azokat az útvonalakat “jegyzi meg”, amelyeken már járt. Otthona az északi sarkon van. Bundája jó hőszigetelő, igy kényelmesen alszik kint a hidegben is, még a hóviharban is. Kedvenc csemegéje a fóka és a rozmár.

A komondor a legismertebb pásztorkutyafajta. Jó tulajdonságai közé tartozik a bátorság, hűség és méltóságteljesség. Nagy termete és vastag szőre van. Nincs szüksége házra, csak egy helyre, ahova az eső elől elhúzódhat. Az udvar és porta őrzése annyira a vérében van, hogy tanitani sem kell rá. Nagyon éber állat.

A darukat is megemlithetjük itt. Mocsaras területen élnek. Szabályos rendben és nagyon magasan repülnek, vezér irányitásával. A vezér éles, átható hangot hallat. Amikor a vezető fáradni kezd, vagy erőtlenedik a hangja, akkor egy másik daru lép helyébe. Egy legenda szerint éjjel őrt állitanak. Aki épp szolgálatban van, követ tart a széjában és féllábon áll, hogy el ne aludjon. Igy vált a daru az egyházatyáknál és az éberség, a hűség és a szerzetesi élet rendjének megtestesítőjévé.

Az énekes papagáj is hűséges madár. Amig a párja él, addig hűséges, csak azután keres új párt magának. Délkelet-Ausztráliában őshonos. Kellemes hangja van és beszédes. A szabadban vizközeli, fás-bokros területen lakik, táplálékát a földön keresi. Többnyire magokat eszik és friss növénydarabokat.

6 Hozzászólás:

Betti 11:22 du., május 31, 2007  

fotók?

Adona 8:52 de., június 01, 2007  

ime: :)
mandarinrece: http://www.pbase.com/xtam667/image/72500011/original
vagy
http://hu.wikipedia.org/wiki/Mandarinr%C3%A9ce

butykos hattyu:
http://www.zoldmagazin.com/belso/butykos.html
vagy
http://hu.wikipedia.org/wiki/B%C3%BCtyk%C3%B6s_hatty%C3%BA
vagy
http://cygnusolor.komendante.fotoalbum.hu/
vagy
http://www.tisza-to.hu/index.php?pg=sub_250

Adona 8:52 de., június 01, 2007  

nem tudom, miert nem teszi be linknek... hm...

márta 8:15 du., június 01, 2007  

Ez jó téma lenne egy vas. isk.-i alkalomra...Ellophatom tőled a témát?

márta 8:17 du., június 01, 2007  

Most jut eszembe, a pingvin nem hűséges állatka? Ott is a hím-pingvin jó sokáig őrzi a tojást, de azt nem tudom, hogy hűséges-e a párjához...

Adona 8:22 du., június 01, 2007  

igen, persze, ellophatod :D
a pingvinrol nem talaltam ilzen feljegyzest, de utana lehet nezni a neten

  © Blog Design by Simply Fabulous Blogger Templates

Back to TOP